Opis kandydata

Udostępnij:

Dominik Bilicki

Wpływ roztworów wodnych substancji chemicznych zawartych w dymie na kiełkowanie nasion ziół

18 lat, Zespół Szkół Uniwersytetu Mikołaja Kopernika Gimnazjum i Liceum Akademickie

Opiekun naukowy: Bożena Kmiecik

Celem badań było sprawdzenie, czy związki chemiczne zawarte w dymie uzyskanym ze spalania roślin łąkowych oraz roztwory karrikin (KAR1)będą stymulowały kiełkowanie nasion: lubczyku ogrodowego, melisy lekarskiej oraz ruty zwyczajnej. Związki chemiczne zwane karrikinami zostały odkryte w 2004 roku, wtedy też opisano ich działanie jako stymulujące kiełkowanie nasion. Przy zastosowaniu 10% i 20% smoke water (roztwór KAR1) nastąpiła istotna stymulacja kiełkowania nasion ruty. Związki chemiczne zawarte w dymie przyspieszały kiełkowanie nasion ruty zwyczajnej i lubczyku ogrodowego.

 

Jak Twoja innowacja może zmienić świat?

Tematyka mojego doświadczenia wskazuje na to, że świat, który nas otacza, jest pełen fenomenalnych zjawisk i nic nie jest do końca tym, czym wydawało się na początku. To takie filozoficzne przesłanie. Otóż zwyczajny dym jest w stanie przyspieszyć kiełkowanie nasion. Warto zastanowić się nad wykorzystaniem naturalnych stymulatorów kiełkowania i wzrostu w rolnictwie i ogrodnictwie. Ponadto można pójść trochę dalej i zaprojektować modyfikację genetyczną u roślin, dzięki której ich nasiona byłyby wrażliwe na karrikiny zawarte w dymie, będące stymulatorami kiełkowania. Miałoby to sens praktyczny, ponieważ las dotknięty przez pożar mógłby znacznie szybciej się odrodzić, co jest szczególnie istotne w dobie globalnego ocieplenia, częstszych upałów oraz pożarów.