Opis kandydata

Udostępnij:

Anita Szepelska, Julia Borowicz

Porównanie właściwości antyoksydacyjnych miodów – gryczanego, lipowego, rzepakowego, spadziowego, sztucznego.

18 lat, II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stefana Batorego

Opiekun naukowy: dr Anna Szakiel

Celem projektu było zbadanie właściwości antyoksydacyjnych miodów za pomocą różnych odczynników - DPPH, ABTS, Folin-Ciocalteau. Wyniki zestawiono z próbką propolisu o skondensowanej zawartości fenoli, sztucznym miodem oraz standardowymi antyoksydantami. Najwyższy potencjał antyoksydacyjny wykazał propolis oraz miód gryczany. Wykorzystałyśmy nasze wyniki do stworzenia serii kremów przeciw starzeniu oraz tabletek zawierających antyoksydanty z miodów.

 

Jak Wasza innowacja może zmienić świat?

Z każdą godziną liczba diabetyków zwiększa się. Pomimo tego, że nie potrafimy jeszcze temu zapobiec, możemy im pomóc w codziennym życiu. Wolne rodniki są jedną z przyczyn wzrastającego odsetka ludzi o podwyższonym ryzyku chorób cywilizacyjnych. Nasze tabletki wykonane z naturalnie otrzymywanych antyoksydantów z miodu gryczanego i propolisu działają prewencyjnie oraz dzięki wyizolowaniu cukru mogą być spożywane również przez diabetyków. Nasz pomysł sprzyja również rozwojowi polskiej gospodarki, gdyż jest on unikalny na skali światowej oraz jego produkcja zwiększa się. Wykorzystanie ekologicznego miodu w przemyśle farmaceutycznym sprzyjałoby również ochronie pszczół, gdyż promowałoby bezpieczne dla środowiska rolnictwo.